Aadjanse stofferingen

De inboedelverzekering vergelijken, hoe ga je te werk?

De inboedelverzekering vergelijken, hoe ga je te werk?

Geplaatst op

Globaal gezien zijn er twee verschillende soorten verzekeringen die afgesloten kunnen worden voor een gebouw. In eerste instantie is er de constructie van het gebouw. Deze wordt gedekt door middel van de zogenaamde opstalverzekering. Daarnaast is er echter ook de inboedel. Het gaat hierbij om alle losse spullen die zich in huis bevinden. Let wel, onder losse spullen verstaan we alles wat je bij een verhuis mee zou kunnen nemen. Het gaat hierbij dus niet alleen om kleine spulletjes, maar ook om bijvoorbeeld de zetels, de stoelen en tafels, etc. Alles wat niet vast zit aan de constructie van de woning behoort tot de inboedel. Wil jij deze niet onaanzienlijke waarde graag laten verzekeren? Dan moet je een inboedelverzekering afsluiten. De inboedelverzekering vergelijken is echter het eerste wat je dan zal moeten doen. Je leest er hieronder alles over.

Wat is de inboedelverzekering?

In de inleiding van deze pagina hebben we eigenlijk reeds in grote lijnen aangegeven wat de inboedelverzekering precies is. Het gaat hierbij om de verzekering die de inboedel in je woning verzekert. Onder inboedel verstaan we zoals reeds aangegeven alles wat gewoon los zit en dus bij een eventuele verhuis mee zou kunnen worden genomen. De inboedelverzekering is een verzekering die altijd dient te worden afgesloten door de daadwerkelijke bewoner van het pand. Op dat vlak verschilt ze dan ook ten opzichte van de opstalverzekering. Voor deze laatste geldt immers dat ze altijd moet worden afgesloten door de eigenaar van het vastgoed. Is de eigenaar ook de bewoner? Dan spreekt het voor zich dat hij verantwoordelijk is voor het afsluiten van beide verzekeringen.

Hoe belangrijk is een inboedelverzekering?

Het afsluiten van een inboedelverzekering is zeer belangrijk. Als mensen staan we er misschien in de praktijk vaak niet of in ieder geval te weinig bij stil, maar tijdens ons leven verzamelen we een grote hoeveelheid aan inboedel. Naarmate we daar meer en meer van verzamelen spreekt het voor zich dat ook de waarde waarover ze beschikt stelselmatig verder oploopt. Dit gebeurt echter doorgaans zonder dat we het goed en wel beseffen. Toch, op het ogenblik dat er dan een brand uitbreekt of er bijvoorbeeld schade wordt veroorzaakt door wateroverlast zal de financiële impact al snel duidelijk worden. Indien je dan de volledige inboedel op eigen kosten moet gaan vervangen zal je direct aan den lijve ondervinden waarom het zo belangrijk is om een inboedelverzekering af te sluiten.

Bij een inboedelverzekering vergelijken zal je al snel tot de conclusie komen dat de mogelijkheden voor wat het afsluiten van deze verzekering betreft in de praktijk aanzienlijk kunnen verschillen. Dit geldt overigens ook voor de verzekeringspremie waar je rekening mee moet houden. Voordat je een dergelijke verzekering voor je inboedel afsluit is het dan ook zeer belangrijk om eerst even goed je eigen onderzoek te doen. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld te veel zal moeten betalen.

Waarom de inboedelverzekering vergelijken?

De inboedelverzekering vergelijken is belangrijk omwille van meerdere redenen. In eerste instantie is er de kostprijs die je moet betalen voor deze verzekering. Naarmate de waarde van je inboedel toeneemt zal ook de premie van je inboedelverzekering stijgen. De inboedelverzekering vergelijken zorgt ervoor dat je ongeacht de hoogte van de waarde van je inboedel altijd bent verzekerd van de scherpst mogelijke verzekeringspremie. Het levert je dus altijd een aantrekkelijk financieel voordeel op waarvoor je eigenlijk helemaal niet zoveel hoeft te doen, integendeel.

Naast bovenstaande is de inboedelverzekering vergelijken eveneens interessant omdat je op die manier een goed beeld krijgt van de dekkingen die tot de mogelijkheden behoren. Er wordt op dit vlak namelijk een onderscheid gemaakt tussen twee verschillende soorten inboedel, namelijk:

  1. De standaard inboedel waar alle standaard spullen onder vallen;
  2. De bijzondere inboedel zoals bijvoorbeeld kunstwerken, beelden, etc.;

Bij een inboedelverzekering vergelijken wordt het direct duidelijk dat je de inboedel op verschillende manieren kan laten verzekeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een dekking af te sluiten volgens de aankoopwaarde, maar ook op basis van de actuele waarde. Ben jij eigenaar van kunstwerken en / of beelden of andere waardevolle spullen? Dan zal je er wellicht zeker van willen zijn dat deze worden gedekt tegen de actuele waarde die ze vertegenwoordigen.

Hoe kan je het best de inboedelverzekering vergelijken?

De inboedelverzekering vergelijken kan gebeuren op verschillende manieren. Allereerst is het mogelijk om deze vergelijking uit te voeren op de website van een verzekeraar die dit type van verzekering aanbiedt. Deze manier van vergelijken is erg populair. Dat is hoofdzakelijk het gevolg van het feit dat veel mensen vertrouwd zijn met de website van de verzekeraar in kwestie met als gevolg dat ze het liefst daar de vergelijking op uitvoeren. Ondanks het feit dat dit zeker een mogelijkheid is wordt het in de praktijk veelal toch aangeraden om een gespecialiseerde vergelijkingssite te gebruiken. Op deze manier is de objectiviteit toch net wat meer gegarandeerd.

Let op! Probeer de waarde van je inboedel in het oog te houden!

Dit laatste punt is er één die behoorlijk belangrijk is, maar die in de praktijk ongelofelijk vaak over het hoofd wordt gezien. Veel mensen gaan er immers vanuit dat ze eigenlijk slechts één keer aandacht moeten besteden aan hun inboedelverzekering en de waarde die ze vertegenwoordigt. Dit is natuurlijk zo op het moment dat je de verzekering gaat afsluiten. Stel echter eens dat je deze verzekering afsluit op het ogenblik dat je voor het eerst op jonge leeftijd samen gaat wonen met je partner. Op dat ogenblik zal de hoeveelheid aan inboedel nog eerder beperkt zijn. De kans is echter bijzonder groot dat daar doorheen de jaren verandering in zal komen.

Omwille van bovenstaande wordt een inboedelverzekering vergelijken of opstalverzekering vergelijken eigenlijk op periodieke basis aangeraden. Dit betekent dat je zo’n vergelijking dus niet één keer uitvoert, maar wel meerdere keren, bijvoorbeeld om de x aantal jaar. Heb je er op een bepaald ogenblik voor gekozen om een zeer grote aankoop te doen welke als gevolg heeft dat de waarde van de inboedel in één klap aanzienlijk zal toenemen? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat je best even een herziening van de inboedelverzekering kan aanvragen. De inboedelverzekering vergelijken en overstappen naar een andere partij met interessantere voorwaarden is uiteraard natuurlijk ook een mogelijkheid.

Gerelateerde berichten

Maak een frisse start met je nieuwe woning!

Heb je een nieuwe woning gekocht? Allereerst, van harte gefeliciteerd natuurlijk! Een nieuwe woning is altijd een grote nieuwe stap in het leven. Het...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden