Aadjanse stofferingen

De voor- en nadelen van een gietvloer

De voor- en nadelen van een gietvloer

Geplaatst op

Ben je onlangs verhuisd en heb je een vloer nodig in je woning? Of wilt je je huidige vloer vervangen omdat je een nieuwe look in je huis wilt maken? Een gietvloer kan naast praktisch ook een solide en stijlvolle keuze zijn. Een gietvloer kan bijvoorbeeld meestal direct op een bestaande tegelvloer worden gelegd.

Door te kiezen voor een gietvloer heeft je een vloer die bijzonder geschikt is voor vloerverwarming, maar er ook esthetisch mooi uitziet. Gietvloeren zijn naadloos, waardoor kamers er ruimer en transparanter uitzien. Bovendien kun je kiezen uit een breed scala aan designmogelijkheden, want gietvloeren zijn er in veel verschillende kleuren. 

Voordelen gietvloer

Als je op zoek bent naar een vloer die weinig onderhoud nodig heeft, is een gietvloer zeer geschikt. De praktische voordelen van een gietvloer zijn legio. Gietvloeren zijn eenvoudig schoon te houden, vragen zeer weinig onderhoud en zijn zeer sterk. De gemiddelde gietvloer gaat tot 30 jaar mee. Het is dus een zeer duurzame optie. De mogelijkheid om de vloer bovenop een bestaande ondervloer te maken, is een groot voordeel, waardoor er geen sloop- of verwijderingswerkzaamheden nodig zijn voor de installatie. Bovendien is de gietvloer geschikt voor elke ruimte. Naast het feit dat een gietvloer onderhoudsvriendelijk is en er geweldig uitziet, is het materiaal zeer geluiddempend, wat betekent dat de vloer het geluidsniveau vermindert.

Nadelen van gietvloeren

Een gietvloer kan in sommige omstandigheden ook nadelen hebben ten opzichte van vloeren van andere materialen, maar die nadelen zijn gemakkelijk te voorkomen. Een van de nadelen van een gietvloer is dat er in nieuwbouwwoningen scheuren in de vloer kunnen ontstaan. In 95% van de gevallen gebeurt dit omdat de gietvloer aan de basis is bevestigd. De scheur vormt zich in de ondergrond en als deze uitzet en de gietvloer de scheur niet kan overbruggen, gaat de scheur effectief door de gietvloer heen en scheurt deze mogelijk nog verder. Dit kan worden voorkomen door een extra laag aan te brengen om scheurvorming te voorkomen. Of dit nodig is, moet per situatie worden beoordeeld. Opgemerkt dient te worden dat een gietvloer een statische scheuroverbrugging van meer dan 2,5 mm kan realiseren. Scheurvorming hoeft dus je keuze voor een gietvloer niet te belemmeren. Een ander nadeel van een gietvloer is dat deze, zoals gezegd, weliswaar zeer sterk is, maar niet geheel krasbestendig. Dit is echter eenvoudig op te lossen met het gebruik van krasvastheid onder je meubels.

Tot slot kunnen verkleuringen in je gietvloer optreden, maar dit wordt voorkomen door een extra afwerkingslaag aan te brengen, die verkleuring tegengaat, of door te kiezen voor een gietvloer die niet verkleurt. 

Gerelateerde berichten

Het gemak van puzzelmatten: ontdek de toepassingen

Puzzelmatten worden steeds vaker gebruikt, voor verschillende toepassingen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze worden ervoor ingezet. De meest...

Lees meer

Over ons

Onze blogs maken je attent op de laatste trends en tijdloze klassiekers in de stoffering belichten.

Contactgegevens

Via info @ aadjanse-stofferingen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden